Godtgjering
Vergene har vanligvis krav på godtgjøring / betaling / lønn for arbeidet som verge. Verger for nærstående, vil bare ha krav på godtgjøring i noen få tilfeller. I vurderingen av om en nærstående verge kan få godtgjøring, vil statsforvalteren legge vekt på omfanget og varigheten til oppdraget. Som hovedregel får du godtgjøring etter faste årlige satser, og størrelsen på godtgjøringen avhenger av hvor arbeidskrevende oppdraget er og om du er alminnelig eller fast verge.
Fra 1. januar 2025 gjelder disse satsene:
Alminnelig verge | Fast verge | |
Standard sats | 5000 | 10000 |
For særlig krevende oppdrag | 7500 | 15000 |
Skjema for søknad om vergegodtgjøring er oppdatert slik at det er mulig å søke om forhøyet fast sats. Den forhøyede satsen gjelder tidligst fra tidspunktet statsforvalteren har fattet vedtak om forhøyet sats.
Unntaksvis kan du få innvilget timegodtgjøring. Du må da dokumentere at den faste årlige satsen ikke gir god nok dekning. Du må også dokumentere timeforbruket med detaljerte timelister. Timegodtgjøring kan for eksempel være aktuelt i oppstartsfasen av et veremål, i oppdrag som har kort varighet eller lite omfang, og i oppdrag med omfattende hjelpebehov. Timesatsen er 400 kroner for faste verger og 200 kroner for alminnelige verger. Dersom du mener at du skal ha timegodtgjøring bør du ta kontakt med statsforvalteren før du utfører arbeidet.
Advokater som er oppnevnt i egenskap av å være advokat, og der oppdraget krever juridisk hjelp, blir godtgjort time for time etter offentlig salærsats. Offentlig salærsats er den fastsatte timeprisen som gjelder for offentlig oppnevnte advokater.
Du vil få godtgjøringen etter at arbeidet er utført, og du må sende søknad til statsforvalteren om godkjenning av kravet om godtgjøring.
Godtgjøringen og utgiftene til vergen skal som hovedregel dekkes av den som har verge. Dersom personen har en inntekt og formue som er lavere enn grensene som er fastsatt i vergemålsforskriften § 19, skal godtgjøringen og utgiftene likevel blir dekket av statsforvalteren.
Selv om personen som har verge har inntekt og/eller formue som overstiger grensene i vergemålsforskriften § 19 første til tredje ledd kan statsforvalteren dekke godtgjøringen og utgiftene til vergen dersom betalingsevnen til personen tilsier det.
Utgiftsdekning
Du vil også ha krav på å få dekket nødvendige utgifter du har hatt i forbindelse med vergeoppdraget. Den faste satsen er satt til 1 000 kroner per år. Dersom du har utgifter som i vesentlig grad overstiger den faste satsen for utgiftsdekning, kan du sende en søknad til statsforvalteren om å få dekket disse.
Vergens mandat og statsforvalterens samtykke
Vergen skal hjelpe personen han eller hun er verge for i tråd med mandatet fra statsforvalteren. I mange tilfeller innebærer dette blant annet å betale regninger og å holde orden i økonomien.
I noen vergemål kan det være aktuelt for vergen å foreta større handlinger, som for eksempel å kjøpe eller selge hus. I tilfeller hvor vergen skal gjøre handlinger som ikke er dekket av mandatet, må vergen søke om samtykke / godkjenning fra statsforvalteren.
Vergen kan ikke gjennomføre handlingene dersom den han eller hun er verge for motsetter seg disse eller det etter en samlet vurdering kan legges til grunn at handlingen er i strid med vergehavers ønsker.
Vergeregnskap
Vergen skal hvert år sende inn rapport til statsforvalteren for kontoene som vergen har tilgang til, slik at statsforvalteren kan kontrollere at vergen utfører oppdraget i tråd med mandatet og til det beste for personen som han eller hun er verge for.
Tilsyn
Statsforvalteren kan utføre tilsyn med vergens jobb, enten som del av en rutineundersøkelse, på eget initiativ, eller etter å ha fått informasjon som tilsier at de bør gjøre undersøkelser.
Du kan lese mer om tilsyn på siden om tilsyn.
Kontosystemet
Pengene til personer som har verge kan disponeres av personen selv, vergen og statsforvalteren. Vi pleier å beskrive plassering av pengene i tre kontotyper, og disse kan du lese mer om på siden om kontosystemet.